Vannkopper

Vannkopper

Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus. Vannkopper er den mest smittsomme av alle barnesykdommene.

Smitte

Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Det vil si at Varicella-zoster virus finnes i spytt, og ved hosting eller nysing spres virus rundt sammen med de ørsmå spyttedråpene som slynges rundt. Man er smittefarlig fra et par dager før utslettet opptrer og så lenge det dukker opp nye utslett. Når alle utslettene har dannet skorpe er smittefaren over.

Symptomer på vannkopper

Sykdommen starter ofte med mild feber, like før et rødt utslett oppstår. Man kan ha feber og ubehag opptil 1-2 dager før utslettet opptrer. Utslettet starter gjerne på brystet og ryggen og sprer seg deretter til hodebunn, ansikt, armer og ben. Man kan se utslett også på kroppens slimhinner.

Utslettet starter som en liten rød flekk. Etter noen timer blir denne til en blemme med klart innhold. Etter ett par dager danner det seg en skorpe som etterhvert faller av. Utslettet klør ofte, og antallet flekker i huden varierer fra noen få til mange hundre. Man har ofte utslett som befinner seg på ulike stadier, og er derfor smittebærer helt til alle utslettene har dannet skorpe.

Behandling

Sykdommen går over av seg selv. Det er ingen medisiner som brukes mot viruset til barn og ungdom som ellers er friske. Den syke trenger ro, hvile og nok væske/mat. Ved kløe kan man pensle «Hvitvask» eller andre produkter beregnet på kløelindring av vannkopper på utslettene. Dette kjøpes uten resept på apoteket. Ved uttalt kløe kan det være aktuelt å gi en type allergimedisin, men dette må isåfall gjøres etter å ha snakket med apotek eller lege.

Kontakt lege hvis du har:

  • Dårlig allmenntilstand
  • Kraftig hodepine
  • Nakkestivhet
  • Kvalme, oppkast
  • Høy feber/feberkramper
  • Tegn på infeksjon i utslettene

De med svekket immunforsvar, de som er over 20 år, nyfødte og gravide bør kontakte lege ved mistanke om smitte.

Vaksine mot vannkopper

Vaksine mot vannkopper er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet i USA, men ikke i Norge. Vaksine mot vannkopper er særlig aktuelt hvis du er i en risikogruppe, eller hvis du ikke har hatt vannkopper som barn. Det kan være lurt å ta for kvinner som planlegger å bli gravide, fordi vannkopper kan være farlig for fostre.

Ta kontakt med lege hvis du vil vite mer om denne vaksinen.

Trenger du gode råd og veiledning i forbindelse med vannkopper? Helsetelefonen er åpen 24/7, ring oss gjerne for råd og veiledning.