Falsk krupp hos barn

Falsk krupp

Falsk krupp er en virusinfeksjon som forekommer hos barn. Infeksjonen fører til hevelse i luftveiene som kan gi en gjøende hoste med pustevansker og heshet.

Falsk krupp forekommer hos små barn. Det forårsakes som regel av en virusinfeksjon i luftveiene, i nærheten av stemmebåndene. Dette gjør at barnet kan få en gjøende hoste (kan minne om lyder fra en sel). Vanskeligheter med å puste gjør at denne sykdommen er en av de vanligste årsakene til at foreldre tar barnet til legevakten. I noen sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med innleggelse ved sykehus, men oftest kan man behandle falsk krupp i hjemmet. Steroider og andre medisiner som åpner luftveiene er vanlige i behandling.

Falsk krupp starter gjerne som en forkjølelse, og ettersom svelget blir mer hovent, kan den karakteristiske gjøende hosten forekomme. Dette kan skje ganske raskt, og gjerne på kvelden eller natten. Hosten blir ofte verre om nettene, og man bør holde seg i nærheten av barnet dersom det skulle oppstå pustevansker. Gråting, hosting, og panikk eller stress kan gjøre hostingen, og også pustingen, vanskeligere. Derfor er det viktig at foreldrene prøver å beholde roen, selv om det kan virke skremmende at barnet har problemer med pusten.

I noen tilfeller blir pusten hørbar, og man kan se at det krever ekstra muskler for å trekke pusten. Man bør oppsøke legevakt  dersom barnet utvikler en hvesende pustelyd. Hvis barnet sikler mer enn vanlig eller har problemer med å svelge, bør en også oppsøke legehjelp. Andre årsaker til å oppsøke sykehus er dersom barnet puster mye raskere enn vanlig eller at barnet får en blålig/grå farge på huden rundt munn, nese og negler.Det er flere tiltak man kan gjøre som hjelper barnet med pusten, blant annet er det viktig at barnet sitter, eller ligger høyt med ryggen, og at det får kjølig luft.

Er du usikker på om barnet ditt har falsk krupp, så kan du ringe Helsetelefonen for å få hjelp og gode råd.