Gode råd mot feber hos barn

Feber hos barn

Noen ganger kan enkle råd være viktige. Her får du vite hva som er viktig å vite om feber hos barn.

Feber er kroppstemperatur på 38 grader eller høyere. Høy feber er kroppstemperatur på 40 grader eller høyere. Feber er kroppens forsvar mot infeksjon og skal ikke for enhver pris reduseres. Barn får lettere feber enn voksne. Barn tåler ofte feber godt. Barnet blir ikke raskere friskt ved bruk av febernedsettende, men det letter ofte plagene dersom feberen er høy (39-40). Høy feber sier ingenting om hvor alvorlig sykdommen er. Man kan ha høy feber ved uskyldig sykdom, og lett feber ved alvorlig sykdom. Hos barn er det viktig å holde relativt jevn temperatur (unngå store svingninger) fordi det er slitsomt med varierende temperatur. Hos barn som tidligere har hatt feberkramper er det spesielt viktig å unngå raske feberstigninger for å forebygge krampeanfall.

Typisk spørsmål som stilles av våre leger og sykepleiere

Hvordan er allmenntilstanden?

Hvor høy er feberen?

Hvor lenge har feberen vart?

Har barnet hatt effekt av febernedsettende?

Andre symptomer (smerter, hodepine, utslett, gråt)?

Hvordan puster barnet (tungt, raskt, pipende, overflatisk)?

Gode råd mot feber hos barn

Der barn har god allmenntilstand uten andre symptomer, og feberen har vart mindre enn 3 – 4 dager, kan følgende råd gis:

Svalt rom og lett påkledning kan redusere temperaturen. Gi barnet rikelig å drikke. Ved feber over 39 kan det gis febernedsettende til kvelden (barnet sover bedre, temperaturen stiger gjerne om kveld/natt). Vurder effekten av febernedsettende midler. Mål temperaturen før medisiner tas og en time etter at de er gitt. Barnet regulerer selv sin aktivitet, ikke tving det til å holde sengen. Hold barnet inne til det er feberfritt og det har virket friskt i minst 1 døgn. Observer barnet med hensyn til forverring eller nye plager.

Vi gir råd normalt om legetilsyn for følgende tilstander.

  • Barn under 3 mndr med feber. Barnet har feber over 40 grader, og temperaturen ikke går ned med adekvate tiltak som avkledning og febernedsettende midler
  • Feber og nedsatt allmenntilstand (slapt, uinteressert og/eller apatisk barn).
  • Feber og samtidige kramper. Feber med nakke/ryggstivhet.
  • Spedbarn med feber og bulende, spent fontanell). Feber og anstrengt, tung pust.
  • Feber og utslett som ikke lar seg avbleke ved trykk med glass. Feber og hyppig hoste.
  • Feber og halssmerter der barnet har problemer med å få i seg mat/drikke.
  • Feber og magesmerter.  Feber og smerter ved vannlating/lendesmerter.
  • Feber og tørr bleie i mer enn 12 timer. Feber over 39, 40 grader i mer enn 3 – 4 dager.

Det er flere foreldre som synes det er greit å kontakte lege på nett når barnet har dårlig allmenntilstand. Vi gir deg gode råd på veien, og kan hjelpe deg å vurdere situasjonen.

(Kilde: Helsebiblioteket.no)