Ørebetennelse og øreverk

Øresmerter er som oftest et resultat av en betennelse inne i øret. Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos barn. Betennelsestilstanden er ofte et resultat av en forkjølelse, en halsbetennelse eller influensa. Det kan også være andre tilstander som fremkaller øresmerter.

Den typiske øresmerten hos barn starter ofte om natten. Barnet kan ta seg til øret, eller gråte intens av smerten. Barnet har ikke alltid feber. Smerten kommer ofte av at det ligger væske i mellomøret som trykker på trommehinnen. Hvis trommehinnen sprekker opphører smerten som regel umiddelbart.

Hvordan behandle ørebetennelse?

Denne type øresmerter er mest vanlig hos barn, og det første man bør gjøre er å gi barnet smertestillende, gjerne Paracetamol dosert etter barnets vekt. Høyt hodeleie under søvn kan bidra til å dempe smertene. Slimhinneavsvellende nesedråper letter symptomene ved samtidig nesetetthet.

Hvor lenge varer ørebetennelse?

Akutt mellomørebetennelse går ofte over av seg selv, og det vanligste er å se det an uten antibiotika i ett til tre døgn.

Hvis det væsker fra øret, enten det er blodtilblandet eller pusslignende sekresjon, bør lege kontaktes.

Hvis man er usikker på om det er andre tilstander i det indre eller ytre øret som fremkalller smertene bør man rådføre seg med helsepersonell.

Alle som har hatt mellomørebetennelse, også de som ikke har fått antibiotikabehandling, bør gå til en legekontroll etter omtrent 8 uker.

(Kilde: Helsebiblioteket.no)