Hva er cøliaki

Hva er cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som angriper tarmsystemet. Den oppstår fordi proteinet gluten, som finnes i flere vanlige kornsorter, aktiverer immunforsvaret. Immunforsvaret angriper tarmen, og dette gir plager fra fordøyelsessystemet.

Proteinet gluten finnes naturlig i bygg, hvete og rug. Hos personer med cøliaki vil gluten aktivere immunforsvaret. Immunforsvaret angriper så tarmen og gjør at overflaten i tarmen ikke kan ta opp næringsstoffer fra maten som normalt. Dette kan gi plager som magesmerter, diaré, oppblåsthet, vekttap, slapphet og tretthet. Hos barn kan sykdommen gi veksthemning. Både genetiske og miljømessige faktorer spiller inn i debuten av denne sykdommen.

Noen med cøliaki har store plager med diaré og magesmerter, men like ofte er symptomene milde. Vanlige symtomer er tretthet og slapphet i tillegg til moderate plager fra tarmsystemet. Barn kan ha cøliaki uten å merke noe særlig til sykdommen. Mulige sykdomstegn hos barn er magesmerter, veksthemming, diaré, oppblåst mage, jernmangel.

Fordi tarmen har dårlig evne til å ta opp næring, kan man også få mangeltilstander. Dette gjelder særlig jern, folat og fettløselige vitaminer. Ved å gå over til glutenfri kost, vil de fleste oppleve at tarmen leges og plagene forsvinner.

Hvis man mistenker at man har cøliaki, bør man ikke gå over til glutenfri kost før man har fått diagnosen. Diagnosen hos voksne stilles nemlig ved å ta en vevsprøve av den syke tarmen.

Sliter du med plager fra mage og tarm, og er bekymret, ring oss på Helsetelefonen for gode råd og hjelp til veien videre.