vaksine

Reisevaksine

Så mange som en av tre opplever at sykdom eller ulykke ødelegger ferieturen. Du kan gjøre mye for å unngå dette. Enten du skal på en kortvarig sydentur, eller skal legge ut på en ”backpacker” tur under primitive forhold må du ta dine forholdsregler.

En av de enkleste og sikreste måtene å forebygge sykdom på, er å vaksinere seg. Noen vaksiner kan tas tett opptil avreise, og likevel være virksomme. Andre vaksiner krever derimot jevnlig påfyll i løpet av en periode på flere måneder.

Det kan være vanskelig å finne ut av hvilke vaksiner man trenger til de ulike reisemålene, og når disse må tas. Det kan derfor være godt å snakke med noen som har reisemedisinsk kompetanse.
 Ring og ta en prat med en av våre hyggelige sykepleiere på Helsetelefonen i god tid før avreise! De hjelper deg gjerne.

Er du allerede vaksinert?

De fleste som bor i Norge har fulgt det nasjonale programmet for vaksinering av barn. Mange tenker nok at man er dekket av dette som voksen. Noen av vaksinene, som difteri, stivkrampe og polio, skal derimot etterfylles hvert tiende år for optimal beskyttelse. Dette er sykdommer det er viktig å være vaksinert mot når man skal legge ut på reise, enten det er for den korte storbyferien, eller den lange reisen til eksotiske strøk.

Hvor lenge siden er det du tok en påfyllingsdose (boosterdose)?

Hepatitt A og B er utbredt over det meste av verden. Har du vaksinert deg grundig (dvs. 3 vaksiner i løpet av et halvt år) vil du kunne være beskyttet livet ut. Har du derimot tatt en enklere form for hepatittvaksinasjon må du vite når du ble vaksinert, for denne gir ikke livsvarig effekt.

Prøv å få en oversikt over hva du allerede har tatt av vaksiner før du ringer Helsetelefonen. Finner du ikke vaksinasjonskortet ditt, kan helsestasjonen der du har vokst opp kanskje være behjelpelig.

Helse Norge har også en tjeneste hvor du kan finne ut av hvilke vaksiner du har tatt. (Kilde: Helsebiblioteket.no)