Vinterdepresjon

Vinterdepresjon? Få gode tips her

De aller fleste av oss kjenner på kroppen når det blir mørkt ute. Vi har mindre energi, og har mer lyst til å sitte hjemme i sofaen enn å gå ut for å treffe venner. Det er først når du føler deg så trøtt og nedstemt at det påvirker hele livsstilen din at du kan ha en vinterdepresjon.

Vinterdepresjon eller bare litt trøtt?

Fem til ti prosent av befolkningen lider av denne typen depresjon og undersøkelser tyder på at rundt 400 000 personer i Norge lider av vinterdepresjon, og at dobbelt så mange har tilsvarende symptomer i en lettere form.

Vinterdepresjon kan se ut til å være arvelig, og starter som regel i 20-årsalderen. Lidelsen ser ut til å være tre ganger så hyppig hos kvinner som hos menn. Typisk er nedsatt stemningsleie med mangel på energi og økt behov for søvn.

Vektøkning er ofte et stort problem ettersom vi får økt appetitt med stort behov for søtsaker. Videre får vi sosial tilbaketrekning med angst og redusert livslyst.

Symptomene begynner på høsten når det er lite dagslys ute og skyldes en forstyrrelse i døgnrytmen grunnet mangel på dagslys.

Den økte lysten på noe søtt, som mange opplever om vinteren, er nemlig kroppens egen måte å forsøke å behandle mørkedepresjonen på ettersom sukker omdannes til «lyststoffet» Serotonin.

Lysbehandling

Serotonin har innvirkning på søvnbehov, sexlyst og ditt gode humør.

Lysbehandling er den vanligste og best dokumenterte behandlingsformen ved vinterdepresjon. Behandlingen skjer ved at man sitter foran en lampe med hvitt lys som holder 10.000 lux i 30–40 minutter.

Lysbehandlingen bør skje om morgenen og bør gjentas hver dag i 14 dager. Denne behandling gir raske resultater, så de fleste merker forbedring allerede etter første uke. Mange kan avslutte behandlingen allerede etter et par uker uten å få tilbakefall.

Man vet ikke helt sikkert hvorfor lysbehandling virker mot vinterdepresjon, men det har antakelig en sammenheng med nivået av melatonin, serotonin og tryptofan i hjernen. Noen undersøkelser tyder på at lysbehandling påvirker nivået av serotonin i hjernen.

Enkle tips mot vinterdepresjon

Dersom du vet at du blir preget av mørket så kan disse enkle grepene gjøre sitt til at du kan bedre eller forebygge høst/vinterdepresjonen.

  1. Oppsøk lys: Reis til Syden og få sol. Har du ikke muligheten til dette, kan du vurdere behandling med kunstig dagslys. En halvtime foran lyslampe hver dag i to uker kan være nok for hele vinteren. Husk å rådfør deg med en lege. Solarium har ingen effekt.
  2. Lys opp omgivelsene: Trekk fra gardinene og skru opp lysene på jobb. Gå deg en tur ute om dagen. Lys opp hjemmet ditt.
  3. Lad opp batteriene: Forbered deg til mørketiden ved å få masse lys om sommeren og høsten. Det kan være forebyggende og gjøre deg mye bedre rustet til å møte vinteren.
  4. Sov godt: Søvn og bra døgnrytme er viktig for din mentale tilstand. Jevnlige forstyrrelser i din biologiske klokke kan fort føre til dårligere søvn og trøtthet.
  5. Beveg deg: Det er påvist at trening og mosjonering generelt har en positiv effekt på depresjoner.

(Kilde: Helsebiblioteket.no)

Foto av Thomas Bjørnstad | Unsplash