Atopisk eksem hos barn

Eksem kan gjøre huden kløende, rød og sår. Det kan være en belastning for deg å se barnet ditt ha det ubehagelig. Heldigvis finnes det behandling som kan lindre symptomene.

Vi har sett på de beste og mest oppdaterte undersøkelsene for å lage denne pasientinformasjonen fra BMJ. Bruk den når du skal snakke med legen og finne ut hvilke behandlinger som er de rette for ditt barn.

Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere. Snakk med lege/farmasøyt hvis du har spørsmål om navn på legemidler. Hvis du vil ha hjelp av en lege på nett, så kan du kontakte Helsetelefonen.

Hva er eksem?

Eksem er en tilstand som gjør at huden flekkvis blir tørr, rød og kløende. Klør du på huden, kan den begynne å blø og bli tykk og skjellende. Det finnes flere typer eksem. Vanligst er atopisk eksem. Hvis barnet ditt har eksem, er dette oftest atopisk eksem, men vi kaller det ofte bare «eksem”. Atopi betyr overømfintlig og er knyttet til en spesiell hudtype som barnet arver. Som oftest finner vi ikke de utløsende faktorer hos barn med eksem, men en sjelden gang kan det være kumelk eller dyrehår. Saltvann og varme kan gi økt kløe hos et barn med atopisk hudtype.

Hva er symptomene?

Eksem kan gjøre barnets hud:

 • kløende
 • rosa eller rød
 • tørr og flassende
 • sprukken og blødende
 • fortykket og stivere

Når barnets symptomer plutselig bli verre, kan legen kalle det et oppbluss. Hvor på barnets kropp eksemet sitter, kan endres med alderen. Babyer har ofte eksem på kinn og hake. Barn pleier å få det på innsiden av albuleddet, i knehasen, håndledd, ankler og hender. Eksem kan føre til at barnets hud blir infisert av bakterier. Hvis dette skjer, kan barnet ditt også få:

 • små blemmer fylt med gult puss
 • skorper
 • fuktige og væskende områder på huden der blemmer har sprukket

Søk lege dersom huden virker infisert. Slike infeksjoner behandles i Norge vanligvis lokalt med antibiotikasalve gjerne i kombinasjon med steroidkremer. Mer utbredte infeksjoner behandles med antibiotikatabletter. Antibiotika er medisiner som dreper bakterier og hindrer at de sprer seg.

Hvilke behandlinger virker?

Noe av det beste du kan gjøre, er å smøre barnets tørre hud med fuktighetskrem hver dag. Regelmessige hudpleierutiner kan bidra til at barnets hud kjennes mindre tørr og kløende. Det kan også forhindre eksem i å blusse opp.

Fuktighetsbehandling kommer i form av kremer, salver, lotion og badeoljer. Fuktighetskremer, salver og lotion gnis inn i huden mens badeolje brukes i badekar eller dusj.

Det beste tidspunktet for bruk av fuktighetskrem er etter et bad eller dusj. Salver brukes vanligvis på veldig tørr hud.

Steroidkremer og -lotion brukes ofte sammen fuktighetskremer for å behandle eksem og stoppe oppbluss. Steroidkrem eller -lotion vil redusere kløe og betennelse ved eksem. Steroider virker for nesten alle som bruker dem. De kommer i forskjellige styrker.

 • Milde, gruppe I, for eksempel hydrokortison.
 • Middels sterke, gruppe II, som desonid, flumetason, hydrokortisonbutyrat og triamcinolon.
 • Sterke, gruppe III, som betametason, desoksymetason, fluocinolon, fluocinonid, flutikason, mometason.
 • Svært sterke, gruppe IV, for eksempel klobetasol.

Legen vil forskrive det svakeste steroidpreparatet som virker på barnet ditt. Du smører et tynt lag av steroidkrem eller -lotion på den berørte huden slik legen viser deg. Eksem har en tendens til å komme tilbake, så det går an å bruke en steroidkrem to dager i uken for å hindre tilbakefall. Steroider kan svi eller irritere barnets hud i begynnelsen. Noen er bekymret for at steroider kan gjøre huden tynnere, men dette skjer oftest bare ved bruk av høye doser steroider over lang tid.

Noen ganger kan barnets eksem være alvorlig og ikke gå bort ved bruk av fuktighetskremer og steroidkremer. Legen kan da forskrive en krem med pimekrolimus eller takrolimus. Disse behandlingene demper barnets immunrespons i eksemet. De kan bare brukes av barn som er over to år gamle. Pimekrolimus bør bare anvendes i korte perioder, ikke kontinuerlig. Tacrolimus brukes mot mer alvorlig eksem. Disse to behandlingene er relativt nye, så legene vet ennå ikke om de forårsaker alvorlige bivirkninger. Derfor brukes de ofte hvis annen behandling ikke har hjulpet.

Andre behandlinger

Saltvannskompresser og bandasjer blir noen ganger brukt for å får steroidkremer og fuktighetskremer til å trekke inn i huden.

Antihistamin-tabletter kan brukes for å redusere kløe og forhindre at barnet klør seg opp. Noen antihistaminer gir døsighet, og kan hjelpe barnet med å sove.

Ultrafiolett (UV-) lys kan brukes alene eller sammen med stoffer som kalles psoralenderivater. Disse medikamentene gjør huden mer følsom for UV-lys slik at lysbehandlingen virker bedre. Kombinasjonen er kjent som PUVA, som står for psoralen pluss UVA. UVA, eller UV-A, er en type ultrafiolett lys. Psoralen kommer i tablettform eller som en oppløsning som tilsettes under bading.

Er det noe annet jeg kan gjøre?

Det er ting du kan gjøre selv for å redusere kløe og holde barnets hud frisk. Vil du vite mer, se pasientinformasjonen «Atopisk eksem – hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt?».

Hva er prognosen?

Om lag seks av ti barn vokser av seg eksem eller får mildere symptomer ettersom de blir eldre. Noen ganger kan eksem komme tilbake i voksen alder, ofte på hendene.

Hvor kan jeg få mer hjelp?

Legen kan henvise til hudspesialist dersom eksemet er vanskelig å behandle. Se også informasjon hos: Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) kan kontaktes.

Trenger du råd? Du kan ringe Helsetelefonen og få hjelp. Vil du ha en vurdering av eksem så løser vi det med bilde eller videosamtale.

(Kilde: Helsebiblioteket.no)