Deprimert uten grunn?

Deprimert uten grunn?

Er du lei og sliten av corona og tiltakene for å stoppe viruset?

Det er helt normalt å bli sliten og lei, og det kan kjennes ut som at vi blir deprimerte uten noen «skikkelig» grunn. Mange av oss har sett litt for mye på innsiden av der vi bor de siste ukene, og forskning viser at sosial isolasjon og karantene fører til økte depresjonssymptomer hos folk.

Hvis du er deprimert er det viktig å ta kontakt med helsepersonell. Helsetelefonen har opplegg for deg som har lette symptomer på angst, depresjon og søvnløshet, og vi har fagfolk med spesiell kompetanse på mental helse.

Hvis du har alvorlig angst eller depresjon må du ta kontakt med fastlegen din.

For deg som er sliten og lei

Du har kanskje opplevd litt samme følelsen gjennom en lang og mørk vinter? Vinterdepresjon har faktisk mange likhetstrekk med karantenedepresjon.

Hvis du i utgangspunktet ikke tenker at du har behov for å ta kontakt med helsevesenet, men likevel merker at all innesittingen og manglende fysisk kontakt med andre tærer på, så har vi noen tips.

Tips til å føle seg bedre under corona-tiltakene

Vær fysisk aktiv

Dette rådet har du nok hørt før, men det er en grunn til at det gjentas. Kom deg ut, og beveg kroppen. Hvis du er sliten og trøtt så hjelper det ikke å ligge på sofaen med Netflix, du vil faktisk få mer energi av å ta en tur ut. Er du vant til å trene på treningssenter, så ta en løpetur ute. Hvis du ikke pleier å trene, så gå fort. Kjenn at pulsen går litt opp.

Finn en hobby eller noe som engasjerer deg

Visste du at søk på Google etter surdeigsbaking har skutt i været etter corona? Og bakeutstyr selges som aldri før. Det er mange som syns det er avslappende å bake.

Eller du kan kaste deg på en annen trend som kan gi deg ro i sjelen: bli din egen hobbygartner. Grønne planter gir bedre inneluft, og man kan faktisk dyrke gulrøtter i en melkekartong.

Skaff deg et lite prosjekt som passer deg. Kanskje det er et stort puslespill, en god bok eller å lære å strikke. Ta frem igjen instrumentet du ikke har rørt på årevis, og lær en ny sang. Lær å brette origami, trikse med en ball, sy et plagg eller tegne. Engasjer deg i noe, det er massevis av gode opplevelser som venter på deg.

Gled deg til noe

Glir dagene inn i hverandre, og ferien er avlyst? Finn noe å glede deg til. Avtal spillkveld med en venn eller lag hjemmelaget mat sammen. Planlegg en alternativ sommerferie, om du tar en kort tur til nabobyen eller blir hjemme så skriv en liste over ting du vil gjøre og hva du vil spise.

Spis sunt.

Det er fristende å spise godteri, men greier du å ta en gulrot istedenfor en sjokolade så kan det gi deg energi til å gjennomføre de andre tipsene.

Vi er ofte flinke på å bekymre oss og ta vare på hverandre, men husk at du må ta vare på deg selv like godt som du tar vare på de rundt deg. Har du ikke tid til å trene eller prioritere hobbyer? Ta deg tid til litt, for det vil gi deg mer energi på sikt. 

Ikke gi opp, vi heier på deg! Trenger du noen å snakke med, så har vi lang erfaring i å snakke med mennesker med lignende problemer som deg. En lege på nett kan være et godt alternativ for å komme i gang.