Barselstiden
Barseltiden varer fra fødselen er over og i omtrent seks uker – eller den tiden kroppen bruker på å tilpasse seg en ikke-gravid tilstand.
De første par dagene etter fødselen tilbringer du som regel på føde- og barselavdelingen på sykehuset. I følge Sosial- og helsedirektoratet er de aller fleste føde- og barselavdelingene i Norge såkalt «Mor-barn-vennlig sykehus». Dette betyr at du kan ha barnet hos deg hele tiden etter fødselen. Personalet på barselavdelingen kan hjelpe deg i gang med ammingen, og de kan vise deg hvordan du skal stelle den nyfødte. Vanlig oppholdstid på barselavdelingen etter en fødsel er i følge St. Olavs Hospital 60 timer for førstegangsfødende, og 48 timer for flergangsfødende.
Renselse og etterrier
De første dagene etter fødselen er det vanlig å blø som ved en kraftig menstruasjon, og det er vanlig at det følger med en del blodklumper. Dette kalles renselse, og den kan vare i opptil seks uker etter fødselen. Etterhvert vil blødningene avta, og renselsen vil da i hovedsak bestå av slim og utflod. Vask og skyll godt etter hver dotur, og skift bind jevnlig. For å redusere risikoen for infeksjoner i denne perioden, bør du ikke bruke tamponger. Dersom lukten blir veldig ubehagelig, kan det være et tegn på en betennelse. Kontakt da fødeavdelingen. Renselsen lukter normalt som en vanlig menstruasjon.
Etterrier er vanlig de første dagene etter fødselen, det er et tegn på at livmormuskelen trekker seg sammen. Livmoren skal ende opp med en ikke-gravid størrelse. Ofte merkes etterriene i forbindelse med amming, og de oppleves gjerne verre etter andre eller tredje fødsel. Om nødvendig kan du få smertestillende tabletter. Snakk med personalet på barselavdelingen om hvilke smertestillende du trygt kan ta, selv om du ammer.
Rifter og sårstell
Dersom du har blitt klippet eller har revnet under fødselen, kan såret være smertefullt i noen uker – særlig når du skal gå eller sitte. Større revner kan trenge lenger tid før de gror. Det er viktig å holde såret rent. På sykehuset har de ofte en hånddusj som du kan skylle godt med etter at du har vært på do. Når du har kommet hjem, kan du fylle en ren tomflaske med lunkent vann og skylle med dette. Stingene som ble brukt til å sy igjen riften, forsvinner av seg selv. Blir såret varmt, hovent og det kommer puss fra det, kan det ha satt seg en infeksjon i det. Kontakt da lege eller barselavdeling.
Sår og hevelser i området rundt blæren og urinrøret kan gjøre det vanskelig å tisse. Frykten for at det skal svi, kan også gjøre det vanskelig. Tøm lunkent vann over kjønnsåpningen mens du tisser, det kan hjelpe.
Noen opplever at de lekker urin når de ler, hoster eller anstrenger seg de første månedene etter fødselen. Dette blir vanligvis bedre etter tre måneder. I mellomtiden bør du gjøre bekkenbunnsøvelser og bruke bind. Dersom du opplever at det blir smertefullt å tisse, føler at du aldri får tømt blæren helt, eller får andre problemer med urinblæren, bør du kontakte lege – da kan du ha urinveisinfeksjon.
Hovne bryster og melkespreng
Om avføringen blir veldig hard, og du gruer deg til å gå på do de første dagene etter fødselen, kan du be fødeavdelingen om et mykgjørende avføringsmiddel. De beste rådene mot forstoppelse/treg mage er å drikke mye vann, innta fiberrik kost med mye frukt og grønnsaker, og forsøke å være så fysisk aktiv som du kan.
Ett par dager etter fødselen vil du oppleve at brystene blir uvanlig store, hovne og vonde. Det er melkeproduksjonen som har kommet i gang for fullt. En varm dusj eller varme vaskekluter på brystene kan lindre litt. Hevelsen vil gå ned i løpet av et par dager. Bruk ammeinnlegg for å hindre våte flekker på genseren din når melken lekker, og bytt ammeinnlegg etter hver amming. Dersom du opplever melkespreng, tilbakeholdelse av melk, smerter i brystet, at huden på brystet blir hard, rød og hoven, og samtidig får feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst mens du ammer, er dette symptomer på brystbetennelse.
Har du spørsmål eller vil vite mer om amming? Få nyttige tips om amming i denne artikkelen.
Ta vare på deg selv – og be om hjelp
Amming, fødsel og et nyfødt barn krever sitt, og det beste du kan gjøre for familien din akkurat nå er å ta vare på deg selv, slik at du raskere kommer deg til hektene igjen. Ikke vær redd for å be venner og familie om hjelp. Ofte vil de hjelpe, men vet ikke hva de skal gjøre.
Det anbefales å vente i 4-6 uker før du har samleie etter fødselen. Dette er for å redusere risikoen for infeksjon eller økt blødning. I følge KidsHealth har færre en 20 prosent gjenopptatt sexlivet en måned etter fødselen, men etter fire måneder har 90 prosent gjenopptatt sexlivet. De fleste opplever en forbigående tørrhet i skjeden på grunn av hormonelle endringer. Bruk da glidekrem.
Seks uker etter fødselen er det vanlig å gå til etterkontroll hos jordmor eller lege. Da vil legen eller jordmoren sjekke at skjede, livmorhals og livmor har normalisert seg og at alt ser bra ut. Du kan også diskutere tanker og følelser du opplever rundt det å være nybakt mor, eller problemer du har støtt på i den nye tilværelsen. Dette er også et ypperlig tidspunkt for å diskutere og finne ut av hva slags prevensjon du eventuelt bør bruke.
Humørsvingninger, tristhet, irritabilitet og angst
Følelsesmessige svingninger er helt normalt like etter fødselen. Dette skyldes både de hormonelle endringene og den nye livsstilen. Mange opplever milde depresjoner eller tristhet, irritabilitet eller angst. Dette når sin topp fire dager etter fødselen og er borte etter ti dager.
For noen går dette over i en mer alvorlig tilstand – de utvikler en fødselsdepresjon. Ved en alvorlig fødselsdepresjon med tanker om å skade deg selv og/eller barnet, er det nødvendig med øyeblikkelig psykiatrisk hjelp (fødselspsykose).
I svangerskapet er det normalt med endringer i hårvekst og negler. Hormoner fører blant annet til at vi får litt ekstra hårvekst, og at vi ikke mister så mye hår som vi pleier å gjøre. Etter fødselen kvitter kroppen seg med overflødig hår – og du kan plutselig oppleve at store laser med hår faller av – for eksempel når du vasker håret. Det er helt normalt, og etter et halvt år er håret tilbake til normalen for de fleste.
Strekkmerker forsvinner derimot ikke. Men de blekner og blir mindre synlige.
Har du spørsmål eller trenger hjelp i forbindelse med barselstiden? Mange nordmenn kan ringe oss gratis gjennom forsikringen sin. Finn riktig nr du kan ringe, og ta kontakt når det passer deg. Vi er åpen 24/7!
(Kilde: Helsebiblioteket.no)