Coronavirus

Hva er coronavirus?

Coronavirus (coronavirus) er en stor familie av virus som forårsaker sykdom hos både dyr og mennesker. Syv, inkludert det nye viruset, har gjort hoppet fra dyr til menneske, men de fleste gir kun forkjølelseslignende symptomer. 

COVID-19 eller «Coronaviruset» er et coronavirus som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I de fleste tilfeller er det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres om alvorlige tilfeller og i verste fall dødsfall. Utbruddet startet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble oppdaget av kinesiske helsemyndigheter i januar 2020. 

Sykdommen smitter mellom mennesker, og det er derfor viktig å ta gode forhåndsregler om du skal ut på reise eller om vi får et stort utbrudd her i Norge.

Mange har gratis tilgang til Helsetelefonen gjennom sin forsikring

Husk at du kan ringe Helsetelefonen om du lurer på noe rundt coronaviruset. Alle våre sykepleiere og leger har god kunnskap og oppdatert informasjon.

Hvordan unngå smitte?

Vask hendene dine jevnlig og godt. Bruk da gjerne alkoholbasert såpe, men også vanlig såpe og vann fungerer fint. Vask hendene i minst 20 sekunder. Dette dreper mulige virus du kan ha fått. 

Når du hoster eller nyser er det beste å dekke til munnen med armen/albuen eller bruk et lommetørkle. Unngå å hoste eller nyse direkte i hendene. 

Unngå nærkontakt med noen som har feber og hoster. Når noen hoster eller nyser sprayes små vanndråper fra nesen eller munnen som kan inneholde virus. Er du i nærheten når personen nyser kan det hende du puster inn disse vanndråpene, og har da muligheten for å bli smittet av viruset. 

Andre tips for å unngå smitte:

 • Ha med deg Antibac når du er ute, og bruk det hyppig
 • Alltid vask hendene dine før du spiser
 • Vær spesielt obs i travle flyplasser og andre steder der det ferdes mange når du berører ting og deretter berører ansiktet ditt
 • Unngå håndhilser eller klemming hvis du har mistanke om at viruset kan sirkulere

Det er samtidig for tidlig å si akkurat hvordan viruset spres, men det er mindre sannsynlig at det spres via ting som pakker og mat.

Hva er symptomene på coronavirus?

Symptomene for Coronaviruset inkluderer normalt:

 • Hoste
 • Høy temperatur
 • Kortpustethet

Disse symptomene er lik andre luftveissykdommer, inkludert influensa og forkjølelse. Så hvis du har lignende symptomer ta i betrakting punktene under før du tror du har Coronavirus:

 • Har du reist i de siste to ukene til høy-risiko landene som Kina, Singapore, Hong Kong, Thailand, Sør-Korea eller Nord-Italia?
 • Har du vært i kontakt med noen som har?

På reise

Skal du ut på reise er det viktigste at du gjør nøye vurderinger, og leser deg opp på situasjonen i det landet du reiser til. 

Det er viktig at reisende som er syke enten utsetter eller unngår å reise til berørte steder, spesielt for eldre og personer med kroniske lidelser eller andre underliggende helseproblemer. 

Når du er ute og reiser, eller har planlagt å reise i nærmeste fremtid er det spesielt viktig med generell personlig hygiene, hosteetikette og unngå kontakt med syke personer, spesielt personer som viser luftveissymptomer. Følg nøye beskrivelsen over hvordan man best unngår smitte.

Reisende bør følge nøye med på ny informasjon og oppdateringer som kommer frem i media, da ny informasjon om viruset fremkommer daglig.  Samtidig kan ethvert land stå fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre smitte. Norge har ikke mulighet til å påvirke andre lands tiltak som iverksettes ovenfor reisende.

Hva er risikoen for å bli smittet av Coronaviruset på fly?

De fleste virus og bakterier spres ikke lett på fly på grunn av hvordan flyet sirkulerer og filtrerer luft. Selv om risikoen for smitte i et fly er lav, bør reisende prøve å unngå kontakt med syke passasjerer og vaske hendene ofte med såpe og vann i minst 20 sekunder eller bruke alkoholbasert såpe.

Du finner mer informasjon på utenriksdepartementet og FHI sine hjemmesider.

Viktig: FHI fraråder personer å reise til Hubei-provinsen og ikke-nødvendige reiser til fastlands-Kina.

Som for enhver reise er det viktig å følge riktig og god mathygiene. Dette innebærer de fem viktigste punktene for god matvaretrygghet (WHO):

 • Hold deg og redskapene rene. Vask hendene før, mens og etter du lager mat.
 • Vær nøye med å gjennomsteke- og koke egg og kjøtt. 
 • Separer rått kjøtt fra andre matvarer, og bruk forskjellige redskaper som kniver og kjærebord når du håndterer rått kjøtt
 • Hold mat ved riktig temperatur, og ikke la stekt mat ligge i romtemperatur lengere enn to timer. 
 • Bruk rent vann og gode råvarer. Sjekk alltid om vannet i springen er rent nok for drikking og matlaging før du tar det i bruk.

Fungerer ansiktsmasker mot virussmitte?

Ansiktsmasker av papir anbefales ikke til den generelle befolkningen. 

De egner seg dårlig mot beskyttelse av viruset ettersom de blir raskt fuktige inni, og skaper et perfekte miljø for bakterier å trives i. De kan også bli en fare for andre hvis man er uforsiktig med hvordan man kaster de. 

Et unntak fra dette vil imidlertid være hvis du viser symptomer som hoste eller nysing – da kan en maske hjelpe deg med å unngå å spre viruset videre til andre.

På sykehus vil helsepersonell som behandler pasienter med viruset bruke maske, men dette er spesialistutstyr, og det er strenge protokoller de må følge for å sikre at de forblir trygge og effektive.

Har du flere spørsmål om coronaviruset?

Ikke nøl med å ring Helsetelefonen. Våre sykepleiere sitter med god og oppdatert informasjon om viruset, og kan hjelpe deg med både råd og hvor du eventuelt skal henvende deg.

Person-, reise- eller helseforsikring hos noen av disse forsikringene? Da har du mest sannsynlig oss gratis.

Finn ditt telefonnummer her

Husk også at du kan ringe FHI sin sentral på 815 55 015. 

Har du symptomer? Ring fastlegen din, eller legevakten: 116 117. Vi anbefaler at du ikke møter opp før du har ringt og snakket med kvalifisert helsepersonell.

Les mer om Coronaviruset på FHI og helsenorge.no sine nettsider. 

Spørsmål om kansellering av reise og reiseforsikring må rettes til forsikrings- eller reiseselskapet.

Bla til toppen