Medisinsk telefonhjelp 24 timer i døgnet. Er du i tvil, ring oss

Helsetelefonen for ungdom

Helsetelefonen for ungdom

Det er mye man lurer på når man er ung og nysgjerrig på livet. Det er ikke alt man føler man kan spørre foreldre, søsken, venner, kjæreste eller lærere om. Særlig det som angår kropp, følelser og seksualitet kanskje? Helsetelefonen er en tjeneste for alle, også ungdom. Ring oss hvis det er noe du lurer på. Vi er der for deg hele døgnet. 

Les mer

Genital herpes

Genital herpes er en kjønnssykdom som skyldes infeksjon av herpes simplex virus type 1 eller 2. Genital herpes gir sår, blemmer og brennende smerte på og rundt kjønnsorganene.

Behandling av genital herpes består i å forkorte varigheten av utbruddet, lindre smerter, hindre spredning av infeksjonen til andre kroppsdeler, og forebygge smitte av andre personer.

Les mer

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen vi har, og antall nye tilfeller øker stadig. Sykdommen smitter lett ved direkte kontakt mellom genitale slimhinner.

Les mer

Anoreksi

Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, ikke bare et utviklingsstadium eller en kortvarig "greie". Anoreksi kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Å søke hjelp er det vanskeligste men også viktigste skrittet du kan ta. Behandling kan gi deg bedre selvfølelse slik at anoreksien ikke tar overhånd i livet ditt.

Les mer

Akne - Kviser

De fleste tenåringer får akne, eller kviser som de også kalles. Noen får det også som voksne. Hvis du synes kvisene er skjemmende eller er bekymret for arr, finnes det behandling som kan hjelpe.

Les mer

Spiseforstyrrelser

Har du noen gang sett deg i speilet og tenkt; jeg skulle ønske jeg var litt tynnere, høyere, kraftigere eller penere? I så fall er du ikke alene. De aller fleste av oss har ting vi gjerne skulle ha forandret med oss selv. Men for noen blir følelsen av å ville endre på noe så sterk at vedkommende blir syk.

Les mer

Sex, prevensjon og kjønnssykdommer

En av ti debuterer seksuelt i russetiden; like mange har mer enn en seksualpartner. Til tross for dette er russen slurvete med bruk av kondom, og kjønnssykdommene florerer.  RFSU gir ut 75 000 kondomer gratis til russen hvert år. Svært mange dropper å bruke disse.

Les mer

Nettvett

Å surfe, chatte, blogge og lage websider er både morsomt og lærerikt. I russetiden kan det være mye man vil dele med andre samtidig som den kritiske sansen ikke alltid er på topp. Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg nettvettreglene for å beskytte deg selv og dine venner.

Les mer

Narkotika

Erfaringer fra tidligere kull viser at alkohol ikke er det eneste rusmiddelet som brukes av russen. Hvert år blir flere russ sendt på legevakten med forgiftninger som en følge av narkotikabruk. Mange russ blir også bøtelagt eller domfelt  for bruk og besittelse av narkotika.

Les mer

Smittsom hjernehinnebetennelse - informasjon til russen

Ungdom mellom 13 og 21 år er mer enn andre utsatt for meningokokksykdom ("smittsom hjernehinnebetennelse"). Dersom en er tankeløs i russetida, kan bakteriene bli spredd til mange på kort tid. Da kan smitten nå noen som utvikler sykdom.

Les mer

Eksamensangst?

Mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Racing hjerteslag, klamme hender, kaldsvette, sommerfugler i magen, kvalme. Har du noen gang følt disse tingene før den endelige eksamen? Det finnes gode råd!

Les mer

Hvorfor får man kviser?

I huden finnes det noen kjertler som produserer fettstoffer som kalles talg. Talg er med på å beskytte huden din. I puberteten skjer det en masse forandringer med kroppen din. Det produseres bl.a. mange hormoner, og disse hormonene gjør at det produseres ekstra mye talg, spesielt i ansiktet, på skuldre og på øvre del av brystkassen. Du får derfor fetere hud i puberteten.

Les mer

Sover du nok?

I russetiden er det vanlig å undertrykke søvn for å få med seg mest mulig. Feste hele natten og så skole om dagen. Veldig mange opplever etterhvert at de føler seg mye trøtt og sliten. I denne artikkelen får du vite mer om søvn og hvorfor det er så viktig med nok av det!

Les mer

Voldtekt

Ungdoms- og festvoldtekt. Denne typen overgrep kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, og det har nesten alltid vært alkohol med i bildet.

Les mer