Medisinsk telefonhjelp 24 timer i døgnet. Er du i tvil, ring oss

Helsetelefonen for foreldre og barn

Helsetelefonen for foreldre og barn

Nybakte foreldre har mange spørsmål. Derfor har vi laget Helsetelefonen for foreldre og barn. Her finner du informasjon om barseltiden, amming og annet. Er du usikker eller har andre spørsmål kan du ringe oss.

Les mer

Falsk krupp

Falsk krupp er en virusinfeksjon som forekommer hos barn. Infeksjonen fører til hevelse i luftveiene som kan gi en gjøende hoste med pustevansker og heshet.

Les mer

Cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som angriper tarmsystemet. Den oppstår fordi proteinet gluten, som finnes i flere vanlige kornsorter, aktiverer immunforsvaret. Immunforsvaret angriper tarmen, og dette gir plager fra fordøyelsessystemet.

Les mer

Vannkopper

Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus. Vannkopper er den mest smittsomme av alle barnesykdommene.

Les mer

Omgangssyke

Omgangssyke er en vanlig årsak til diarè, kvalme og oppkast. Sykdommen varer normalt i en ukes tid, og den smitter svært lett. Oppkasttendensen gir seg vanligvis etter 1-2 dager, mens diareen oftest varer noe lengre.

Les mer

Feber hos barn

I de fleste tilfeller er feber hos barn et tegn på infeksjon, men barn kan også få feber uten å være særlig syke.

Les mer

Øreverk / Øresmerte

Øresmerter er som oftest et resultat av en betennelse inne i øret. Betennelsestilstanden er ofte et resultat av en forkjølelse, en halsbetennelse eller influensa. Det kan også være andre tilstander som fremkaller øresmerter.
Les mer

Amming

Brystene er ofte svært følsomme, og det kan derfor være greit å prøve å herde brystene litt før ammingen starter.
Les mer

Ammeteknikker

Mange av problemene knyttet til det å gi brystmelk - som ømme brystvorter, utilstrekkelig med melk, følelse av ubehag i forbindelse med å gi bryst - kan ofte unngås eller rettes på gjennom teknikk. 
Les mer

Tette melkeganger og brystbetennelse

Du bør kontakte helsepersonell dersom du opplever økende smerter fra brystet, feber, frostrier eller svettetokter, økende hevelse og rødhet på brystet. Det kan da være nødvendig med antibiotika for å få infeksjonen til å gå over.
Les mer

Barn og ernæring

For at barnet ditt skal få et godt kosthold etter at det er avvent med brystmelk/morsmelkerstatning, er det viktig med sunn og variert mat. Det er dessuten viktig å huske hvilken stor påvirkning dere som foreldre har, og at barnet også ofte blir hva du spiser.  
Les mer

Med barn på reise

Også på ferie er barna mer utsatt for å få sykdommer.

Les mer

Barseltiden

Barseltiden varer fra fødselen er over og i omtrent seks uker - eller den tiden kroppen bruker på å tilpasse seg en ikke-gravid tilstand.
Les mer

Er barnet alvorlig sykt?

Små barn kan ikke gjøre rede for seg, eller de har et begrenset ordforråd til å forklare sine plager. Dessuten reagerer de annerledes på sykdom enn større barn og voksne. Symptomene er ofte generelle i form av nedsatt allmenntilstand og feber, selv ved lokale infeksjoner. 
Les mer

Hva er overvekt hos barn?

Tidligere var overvekt hos barn et sjeldent fenomen. Nå er overvekt hos barn et av de mest utbredte problemene i helsevesenet i "velutviklede" land. I USA er ett av fem barn regnet som overvektig, og problemet er økende.
Les mer

Hva er årsaken til spiseproblemer hos barn?

Mange barn med kronisk sykdom har spiseproblemer. Barn med medfødt hjertefeil eller lungesykdom har ofte problemer i forbindelse med måltider. Barn med hjerneskade eller nevrologisk sykdom har dårlig muskelkontroll også i munn og tunge, som gjør det vanskelig å spise normalt. 
Les mer

ADHD - Hyperaktive barn

Alle barn kan være vanskelige til tider. Men det betyr ikke at de har ADHD. Barn med ADHD opptrer på en måte som kan gi alvorlige vansker hjemme og på skolen, mesteparten av tiden. Det er ikke av vond vilje. ADHD er en medisinsk tilstand.

Les mer

Brennkopper

Brennkopper er en av de vanligste hudinfeksjonene hos barn, men man kan bli smittet i alle aldre. Sykdommen har et typisk utseende med sår med gulaktig skorpe.

Les mer

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon. Influensaviruset kommer inn i luftveiene, og immunforsvaret ditt reagerer på dette viruset. Symptomene er de samme som du kan få ved en forkjølelse, men ved influensa er symptomene sterkere.

Les mer

Sår i munnhulen - After

Alle får after på et eller annet tidspunkt i livet. Noen er imidlertid plaget med bare uker eller måneders mellomrom.

Les mer

Atopisk eksem hos barn

Eksem kan gjøre huden kløende, rød og sår. Det kan være en belastning for deg å se barnet ditt ha det ubehagelig. Heldigvis finnes det behandling som kan lindre symptomene.

Les mer

Brannskade

Noen ganger er et raskt råd utrolig viktig. Helsetelefonen gir deg råd om hva du må vite ved brannskade.

Les mer

Akutte magesmerter

Hva vet du om akutte magesmerter hos barnet ditt? Helsetelefonen stiller de viktige spørsmål. Noen ganger er et godt råd livsviktig.

Les mer

Feber

Dette er det viktig å vite om feber. Noen ganger er et godt råd viktig.

Les mer

Mitt barn har drukket bensin, white spirit etc.

Øyeblikk, hvor sekunder teller og du bør, men ikke alltid vet hva du skal gjøre.

Les mer

Mitt barn har drukket etsende stoffer (syre, lut)

Øyeblikk, hvor sekunder teller og du bør, men ikke alltid vet hva du skal gjøre.

Les mer

Barnemark

Barnemark er en liten gulhvit mark som kan infisere tarmene til mennesker, og som legger egg i huden rundt endetarmen. Intens kløe er det viktigste symptomet.

Opplever man intens kløe, særlig om natten,  rundt endetarmen vil man kunne mistenke barnemark. Små barn har gjerne tydelige kloremerker rundt endetarmen, og er irritable. Noen ganger vil man få øye på små, tynne gulhvite mark i endetarmsområdet, eller i avføringen.

Barnemark går ikke over av seg selv. Det må behandles med medikamenter, tabletter eller mikstur, som selges reseptfritt på apoteket.

Ring gjerne Helsetelefonen hvis du mistenker at barnet ditt har barnemark. Sykepleierne våre kan gi deg råd om hvordan du oppdager marken, og de kan veilede deg når det kommer til behandlingen av dette.

Les mer

Allergi mot insektstikk

Hos noen kan insektstikk utløse en allergisk reaksjon. Det kan være moderate reaksjoner som hevelser og intens kløe, men det kan også være dramatiske, livstruende reaksjoner. Opplever man pustebesvær, eller andre tegn på sjokk må man ringe 113.

Les mer

Allergisk sjokk

Et allergisk (anafylaktisk) sjokk medfører blodtrykksfall, og er den mest alvorlige allergiske reaksjonen et menneske kan få. Det er en akutt tilstand, med med rask og riktig behandling er prognosen svært god.

De vanligste årsakene til reaksjonen er insektstikk, matvarer og medikamenter. Et allergisk sjokk kan utvikle seg meget raskt. De første symptomene er ofte kløe, varmefølelse og slapphet. Etter hvert kan en få elveblest, pustebesvær og hjertebank, etterfulgt av bevissthetstap.

Alvorlige og raskt innsettende reaksjoner er livstruende. Det er da avgjørende at behandling startes øyeblikkelig.

Les mer

Stivkrampe

Stivkrampe er en sykdomstilstand med feber, svette og kramper, og er i mange tilfeller livstruende.

Stivkrampe oppstår når et åpent sår infiseres av bakterien clostridium tetani som finnes naturlig i jordsmonnet. I Norge vaksineres alle barn mot stivkrampe, og man bør revaksineres hvert tiende år. Ny vaksine er rutine ved sårskader når det er lenge siden pasienten ble vaksinert sist.

Les mer

Borreliose

Borreliose en den vanligste bakterielle infeksjonssykdommen som smitter via flåttbitt.

I Norge rammes rundt 350 personer av borreliose hvert år, og litt over halvparten av de smittede får nevrologisk sykdom. Risikoen for å få borreliose etter et flåttbitt er liten, bare rundt to prosent. Jo lengre flåtten sitter, jo høyere er risikoen for å bli smittet. Risikoen er lav det første døgnet etter bittet.

Det vanligste symptomet på et flåttbitt med smitte, er et ringformet rødt utslett rundt bittstedet.
 

Les mer

Den fjerde barnesykdom

Den fjerde barnesykdom er en ufarlig virussykdom som gir feber og utslett.

Les mer

Den femte barnesykdom

Den femte barnesykdom (erythema infectiosum) er en vanlig, og oftest ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett.

Les mer