Medisinsk telefonhjelp 24 timer i døgnet. Er du i tvil, ring oss

Helsetelefonen for eldre

Helsetelefonen for eldre

Arbeid med eldre er kanskje den mest spennende og største medisinske utfordring en allmennlege kan møte.  De mange sykdommer kombinert med stort forbruk av medisiner krever mye oppfølging og informasjon både til pasient og pårørende. Det er et tankekors at vårt siste leveår tar halvparten av helsebudsjettet. Lett tilgjengelig helseinformasjon er derfor viktig. Vi i helsetelefonen satser mye på å kunne tilby de eldre de beste helseråd.  

Les mer

Hjernedrypp/TIA

Symptomene ved Drypp/TIA minner om de som ses ved hjerneslag. TIA eller hjernedrypp kjennetegnes ved at symptomene kommer plutselig og har kort varighet. De vanlige symptomene er lammelser i arm, bein eller ansikt, ensidig på kroppen.

 

Les mer

Alternativer til sovemedisin for eldre

Nesten 50 prosent av alle over 65 år har søvnproblemer. Helsetelefonen gir deg her gode alternativer til sovemidler.
Les mer

Du blir aldri for gammel til å trene

Det er aldri for sent å begynne å trene. Tvert i mot. For mange eldre vil helsegevinsten være større enn for yngre. Trening kan bremse det aldersbestemte forfallet og hjelpe deg å opprettholde dine evner til å klare dagliglivets oppgaver, noe som fører til en lettere hverdag og en bedre selvfølelse.
Les mer

Hva er depresjon hos eldre?

I høy alder opplever mennesker med kroniske sykdommer, kognitive forstyrrelser og uførhet ofte depressive plager. Foruten personlige lidelser og familieproblemer, vil depresjon kunne forverre utfallet av mange medisinske tilstander og medføre uførhet.

Les mer

Hørselstap hos eldre

Hørselstap rammer over halvparten av de over 85 år, og 1/3 del av alle over 60 år.
Les mer

Viktig med grundig informasjon ved trening hos eldre

The American Family Physician skriver i en artikkel at en kombinasjon av kondisjonstrening, styrketrening, bevegelighetstrening og økt daglig aktivitet kan redusere medikamentbruk og helsekostnader. 
Les mer

Livslang glede av sex

Et sunt sexliv kan ha en positiv innvirkning på alle sider av livet ditt, inkludert den fysiske helsen og selvtilliten din. 

Les mer

Hva er aldring?

I likhet med alle maskiner som eldes, vil også menneskekroppen etter hvert begynne å fungere dårligere enn da den var ung og "ny". Dette er en følge av normale aldersforandringer i kroppen, og betyr ikke at sykdom er en nødvendig del av aldringen.

Les mer

Lokalt håravfall (Alopecia areata)

Lokalt håravfall (Alopecia areata) kan ramme mennesker i alle yrker og aldre. Ofte vil en person som har alopecia areata, få mer enn én episode med hårtap. Mange får det første gang som barn eller ung voksen. Legene vet ikke hvorfor noen mennesker får alopecia areata og andre ikke. Omtrent 2 av 10 personer med alopecia areata har et familiemedlem som også har det.

Les mer

Alzheimers og demens

Vi har sett på den beste og mest oppdaterte forskningen for å lage denne informasjonen. Du kan bruke brosjyren til å snakke med legen din.

Les mer

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon. Influensaviruset kommer inn i luftveiene, og immunforsvaret ditt reagerer på dette viruset. Symptomene er de samme som du kan få ved en forkjølelse, men ved influensa er symptomene sterkere.

Les mer

Hva er stabil angina?

Folk får vanligvis angina fordi de har kransåresykdom, også kalt koronar hjertesykdom. En arterie er en blodåre som fører oksygenrikt blod vekk fra hjertet, og en kransåre er en arterie som fører blod til selve hjertemuskelen. Ved koronar hjertesykdom bygger det seg opp fettstoffer inne i kransårene. Over tid blir arteriene for trange, og hjertet ditt får ikke nok blod når det arbeider hardt. Dette betyr at hjertemuskelen ikke får nok oksygen til å pumpe skikkelig. Dette kan føles ubehagelig ”trangt” i brystet eller smertefullt.

Les mer

Forstoppelse og luftplager

Hva skyldes forstoppelse, oppblåsthet og luft i magen – og hvordan unngå det eller få bukt med det når skaden alt er skjedd?

Les mer

Hva er analfissur?

Anus er endetarmsåpningen, og en fissur er en sprekk. En analfissur er altså en sprekk i endetarmsåpningen. Endetarmsåpningen er der avføringen kommer ut, og analfissurer gjør avføring smertefullt.

Les mer

Astma hos voksne

Astma er en tilstand som gjør det vanskelig å puste. De små luftveiene i lungene blir betente og forsnevres. Det gjør det vanskeligere for luft å komme inn og ut.

Les mer

Atrieflimmer

Atrieflimmer er når hjertet slår uregelmessig, og for fort. For noen varer det et par dager, andre har det til og fra, og for noen kan det pågå lenge.

Les mer

Beinskjørhet

Hvis du er beinskjør, brekker knoklene dine lettere. Det finnes behandling som kan bremse utviklingen av tilstanden.

Les mer

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan være svært smertefullt, men går som regel over av seg selv. Hvis symptomene ikke forsvinner, finnes det behandling som hjelper.

Les mer

Forstuet ankel

Når du forstuer ankelen, skades leddbåndene som knytter bena sammen ved ankelleddet. Du kan også få en skade som kalles forstrekning. Dette er forskjellig fra en forstuing. Overbelastningen skjer da ved strekk eller drag i en muskel og ikke i et leddbånd.

Les mer

Alderslangsynthet

Alderslangsynthet skyldes at evnen til å se skarpt på kort avstand blir dårligere med alderen. Dette skyldes at linsen i øyet blir stivere og ikke like lett kan formes.

Les mer

Allergi mot insektstikk

Hos noen kan insektstikk utløse en allergisk reaksjon. Det kan være moderate reaksjoner som hevelser og intens kløe, men det kan også være dramatiske, livstruende reaksjoner. Opplever man pustebesvær, eller andre tegn på sjokk må man ringe 113.

Les mer

Betennelse i galleblæren

Les mer