Medisinsk telefonhjelp 24 timer i døgnet. Er du i tvil, ring oss

Helse og livsstil

Helse og livsstil

Hva er egentlig helse, livsstil og folkehelse?

De fleste bruker ordet ”helse” uten å tenke så mye på hva de legger i begrepet. Helse er ikke et nøytralt ord, og det er noe mer enn å være fri for sykdom. Helse er å ha overskudd til hverdagens krav og utfordringer. Det er en ressurs som gir oss styrke og motstandskraft til å stå imot de fysiske og psykiske påvirkninger og påkjenninger som vi blir utsatt for gjennom livet. Vi kan oppleve å ha god helse til tross for at vi har sykdom, dersom vi fungerer godt med sykdommen i hverdagen. God helse er viktig for alle mennesker, men forutsetningene for å oppnå god helse er høyst ulike.

Les mer om helse og livsstil her!

Les mer

Hidrosadenitt (Svettekjertelbetennelse)

Hidrosadenitt, eller svettekjertelbetennelse, er en immunologisk sykdom som gir fistler og arrdannelse i områder med svettekjertler. Betennelsen oppstår oftest i armhuler eller lyske, men kan også forekomme rundt kjønnsorganer, endetarm eller rundt brystene hos kvinner. Tilstanden er svært plagsom og mange opplever at de ikke får tilstrekkelig hjelp av legen sin til å håndtere den.

Les mer

Pollenallergi

Pollenallergi (høysnue) er en sesongbetinget allergi som utløses av pollen (blomsterstøv fra blomster, gress og trær), som fraktes med vinden.  Symptomer på pollenallergi er rennende øyne og nese, kløe i øyne, nese, munn og svelg, tette bihuler og tretthetsfølelse.

Les mer

Diare- gastroenteritt

Diaré er løs, ofte vanntynn og hyppig avføring. Denne artikkelen  omhandler diaré som skyldes en bakterie- eller virusinfeksjon.

Diare går som regel over av seg selv etter noen dager. I noen tilfeller kan man benytte seg av legemidler. Blir man veldig syk, bør lege kontaktes.

Les mer

Eggallergi

Eggallergi er vanligst hos små barn, og de fleste vokser den av seg med alderen.

Hvordan den allergiske reaksjonen arter seg, er varierende. Man kan få diaré, vondt i magen, elveblest, eksemforverringer, pusteproblemer, utløsning av astma og allergisk sjokk.

Behandlingen av eggallergi er å unngå egg i maten.

På grunn av muligheten for alvorlige reaksjoner ved inntak av eggprotein, er det anbefalt at personer med eggallergi har rask tilgang til adrenalin.

Les mer

Epilepsi

Epilepsi er en sykdom som omfatter mange ulike anfallstyper, der alle har det til felles at anfallene skyldes funksjonsforstyrrelser i hjernen. Epilepsianfall viser seg som ukontrollerte bevegelser eller tap av muskulær aktivitet. Epilepsi kan gi bevissthetstap.

Det er ikke alltid nødvendig å behandle epilepsi, men hos dem med hyppige anfall brukes medisiner for å forebygge. Visse former for epilepsi er vanligst i barndommen, og flere barn vokser av seg sykdommen.

Les mer

Diabetes type 2

Diabetes type 2 betyr at bukspyttkjertelen produserer for lite insulin, eller at insulinen ikke virker som den skal på grunn av for høyt blodsukker over lang tid. Det kalles insulinresistens. Insulinresistens utvikles over lang tid, og symptomene på diabetes type 2 kan derfor være diffuse og vage, og kan starte mange år før diagnosen stilles. Typiske symptomer når sykdommen har nådd et visst nivå er vekttap, tretthet, hyppig vannlating og stor tørste.

Les mer

Diabetes type 1

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom. Det vil si at kroppens eget forsvarsverk mot blant annet infeksjoner (immunforsvaret) ødelegger de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen.

Kroppen slutter dermed å produsere hormonet insulin, eller produksjonen blir sterkt redusert, og dette fører til at blodsukkeret stiger. For høyt blodsukker er farlig, derfor må en diagnose stilles raskt.

Diabetes type 1 kan gi akutte symptomer som tretthet, vekttap, hyppig vannlating og tørste. Som regel får man diagnosen i barne- og ungdomsårene, men man kan også få diabetes type 1 som voksen.

Les mer

Fotsopp

Fotsopp kommer av at dermatofytter - en type sopp, infiserer huden mellom tærne. Sopp kan spres mellom mennesker, og typiske steder der man kan bli smittet, er svømmehaller, offentlige bad og garderober. For å forebygge fotsopp bør man sørge for god hygiene og å holde føttene tørre.

 

Les mer

Elveblest

Elveblest er en vanlig hudsykdom som kan oppstå hvor som helst på kroppen. Elveblest er kjennetegnet av kløende, bleke eller røde hevelser i huden. Elveblest kan være enten akutt eller kronisk.

Les mer

Blodpropp i leggen

Blodpropp i leggen er en akutt medisinsk tilstand hvor det dannes blodpropp i de store, dype venene i leggene. Symptomene er rød, øm og spent legg, ofte ledsaget av feber. Hvis en slik propp løsner og følger blodbanen til lungene, kan det få svært alvorlige følger.

 

 

Les mer

Forkjølelse

Vanlige symptomer er sår hals, slapphet og i noen tilfeller lavgradig feber.

Les mer

Influensa

Sesonginfluensaen rammer inntil en femdel av befolkningen hver vinter. Den forårsakes av et influensavirus som bare er litt endret fra forrige sesongs virus, og som befolkningen derfor har en viss immunitet mot.

Les mer

Omgangssyke

Vanlige symptomer er diaré og oppkast.

Les mer

Norovirus

Magetarminfeksjon som fører til akutt innsettende kvalme, oppkast magesmerter og diaré

Les mer

Halsbetennelse

Vanlige symptomer er smerter eller ubehag i svelget.

Les mer

Høstsykdommer

Les mer

Mycoplasma lungebetennelse

Vanlige symptomer er kraftig tørrhoste, hodepine, sår hals og beskjeden feber.

Les mer

Gå høst/vinterdepresjonen lyst i møte

De aller fleste av oss kjenner på kroppen når det blir mørkt ute. Vi har mindre energi, og har mer lyst til å sitte hjemme i sofaen enn å gå ut for å treffe venner. Det er først når du føler deg så trøtt og nedstemt at det påvirker hele livsstilen din at du kan ha en vinterdepresjon.

Les mer

Snøblindhet

De ultrafiolette strålene som passerer skylaget kan irritere hornhinnene, noe som medfører smerter og sterkt ubehag.

Les mer